Sjöbacka historia

Fram till 1914 var det ett torp med jordbruk som hörde till Höjentorps Kungsgård. Torpet finns utmarkerat av Hembygdsföreningen. Under 20-talet köptes gården av fru Nilzén. Herr Nilzén ägde flera hotell uppe i Dalarna. Fru Nilzén var bördig från grannsocknen
Skärv.

Sjöbacka kom att bli Elin Nilzéns plats på jorden. Efter några somrar stannade hon kvar på Sjöbacka även vintertid. Till hjälp hade hon kullor från Dalarna som om somrarna bodde nere i bykhuset vid sjön.

Elin hade äppelodling, grönsaksodling samt gris och höns. Elin fiskade i sjön och var mycket noga med var vattengränserna i Emten gick. Sommartid kom familj och vänner på besök. Huset levde. Elin beslöt sig för att bygga ut ena delen av huset. Det blev lite av en amerikansk lantlig villa av Sjöbacka.

Så såg det sedan ut genom åren. Men på Elins tid var det krattade grusgångar ner till sjön.  Elin jobbade jämt i trädgården. Tur att hon hade hjälp av sina kullor och sedan barn, mågar och barnbarn.

Elins favoritplats var den soligaste delen i hörnet av altanen på framsidan av huset. Där kunde man se kvällssolen gå ner mittemellan de vackra träden uppe vid infartsvägen och grusgången. Där satt Elin och rökte cigarr när hon tog igen sig.

Hösten 2005 köpte Sofia Kuylenstiernas. Hon såg husets potential och tog sig an detta renoveringsbehov. 

Med kvinnlig list, envishet, fantastisk bankman, länsstyrelsens landsbygdsenhet, härliga lokala hantverkare, hennes mamma och livskamrat Tomas, så stod det där färdigt för att ta emot gäster, en solig men kall vinterdag i februari 2009.

Sedan februari 2013 är Margaretha och Klas Fredrikson lyckliga ägare av detta fantastiska ställe och hälsar dig varmt välkommen!