Hållbarhet

På Sjöbacka Pensionat strävar de efter att ständigt förbättra hållbarhetsarbetet. Det gäller t.ex. miljövänliga produktval vid inköp för matlagning, städning och förbrukningsvaror samt hur de hushållar med dem.

Solceller och nya markiser för att hålla nere förbrukningen

På senare tid har vi även börjat kolla på att driva pensionat med solceller under vår, sommar och höst för att ta vårt ansvar för miljöpåverkan. Utöver det har vi även monterat upp nya markiser på utsidan av alla rummen och kommer på detta sätt att kunna dra ner på användandet av AC under de sommarmånaderna.

Utvalda livsmedel

Maten tillagas med omsorg och med väl utvalda livsmedel. Det är grönsaker, rotfrukter, lök, frukt, örter och bär från deras egen trädgård. Det är vilt, svamp och bär från skogen. Fisk köps av fiskare från Vänern som krokfångar sin fisk. Honung, gris- och lammkött köps av lokala producenter. Mejeriprodukter, kaffe och te är ekologiska och det ekologiska tänket finns med vid varje inköp av livsmedel.

Pensionatet är även måna om att hushålla med maten och att få så lite svinn som möjligt. De har en egen kompost där jorden används till odlingar i trädgården och i växthuset. Förutom detta så källsorterar och återvinner de självklart även i största möjliga utsträckning.

Miljövänliga produkter

Städning av rummen och pensionatet utförs med miljövänliga produkter, märkta med Bra Miljöval. Allt förbrukningsmaterial är miljövänligt t.ex. Svanenmärkt toalettpapper och Skona Hushållspapper. 

Aktiviteterna som erbjuds på pensionatet är de vad naturen ger och det krävs inga motorer eller el för att vandra, cykla, bada eller njuta av fågelsång.